Gruvan. |
I dag har jag fått en liten komentar från svenska AP-fonder. Och en bekräftelse på att de röstat emot förslaget. De som tidigare vägrat att uttala sig om Marlin-gruvan i Guatemela. Med en vänlig röst kommer man långt! Jag är så stolt.
Här är resultatet:
Gruvan Marlin i Guatemala som är ett hot mot liv och hälsa för närbefolkningen kommer inte att läggas ner. Förslaget på nedläggning röstades ner av 94% av aktieägarna, däribland Svenska AP-fonder.
I dag kom beskedet, Marlin-gruvan i Guatemala kommer inte att läggas ner. Förslaget som kom från aktieägare baseras på en rapport från Interamerikanska Kommissionen för Mänskliga rättigheter. Rapporten slår fast att gruvan är ett allvarligt hot mot liv och hälsa för befolkningen i närområdet.
Vid bolagsstämman som hölls i dag, i Vancouver, besegrades förslaget med 94 procent av aktieägarna. Det kanadensiska företaget Goldcorp, som äger gruvan, skriver i sitt pressmeddelande att den Interamerikanska Kommissionens rapport helt saknar grunder och att det inte finns bevis för att gruvan skulle vara skadlig för miljön. I själva verket är Goldcorps verksamhet i Guatemala kantad av våld, hot och skandaler. Även FN:s särskilda sändebud för mänskliga rättigheter har kommit fram till samma slutsats och uppmanat företaget att stänga gruvan.
De svenska AP-fonderna ser ingen anledning till att sluta investera i Goldcorp i dagsläget. På bolagsstämman röstade de ner förslaget att stänga ner gruvan. AP-fonderna har hittills investerat runt 240 miljoner kronor av svenska pensionssparandes pengar i Goldcorp. Nadine Viel Lamore, ordförande i Etikrådet, ett samarbete mellan Första, Andra, Tredje och Fjärde AP-fonderna, säger att det måste få ha sin gång.
- Det är en pågående process, vi har en åtgärdslista som bolaget ska kommentera och lämna svar på, säger hon.
Goldcorp är själva kritiska till gruvan i sin rapport. Bland annat skrive de:
"It is against this backdrop of violence and impunity
that the national debates over mining and development
are taking place. Expectations about democratic
debate and peaceful protest must be tempered by the
enduring legacy of the civil war (1960–1996). The risk
of social protest turning violent is very high, as can
be seen by some of the incidents involving the Marlin
Mine, as well as other industrial projects."
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar